Express Diet, vad handlar det om?

Den nya kostmodellen EXPRESS DIET tillämpar VLCD-dieten (very low-calorie diet, dvs. på svenska ”mycket kalorisnål diet”) som i Finland utgör en del av God medicinsk praxis för behandling av fetma.

God medicinsk praxis -rekommendationerna har utarbetats av Finska Läkarföreningen Duodecim tillsammans med specialistföreningar och är avsedda för yrkesutbildade inom hälso- och sjukvården till grund för behandlingsbeslut.

Vi saknar information om motsvarande arrangemang i Sverige.

Programmet Express Diet (VLCD) som utvecklats och tillverkas i Finland för viktminskning och en hälsosammare livsstil, utnyttjar maximalt metabolismen i samband med fasta. Stark kaloribegränsning (mindre än 800 kcal/dygn) resulterar efter cirka fyra dagar i faste- dvs ketostillstånd, där nästan all energi som kroppen förbrukar kommer från det fett som lagrats i kroppen, inte från musklerna.

Snabb och effektiv

FÖR VEM

Express Diet-produkterna är avsedda för friska överviktiga (BMI > 25) personer.

Barn, ungdomar, äldre, gravida, ammande, konvalescenter, personer med ätstörning, diabetiker och personer som lider av andra ämnesomsättningsrubbningar ska inte använda Express Diet-produkter som enda näringskälla.

VARFÖR

VLCD-programmet har redan länge använts vid behandling av fetma. Det används fortfarande av yrkesutbildade inom hälso- och sjukvården, bl.a. som en del av fetmabehandlingen på centralsjukhus.

VLCD-programmen ingår i Finland i God medicinsk praxis för behandling av fetma.  

På de följande sidorna beskrivs hur effektiv viktminskning reducerar hälsoriskerna. (Dessa sidor redogör för God medicinsk praxis som utarbetats för yrkesutbildade inom hälso- och sjukvården, och där VLCD-produkterna för behandling av fetma samt resultaten av viktminskning presenteras.

HUR FUNGERAR DET

Om energiintaget är mindre än 800 kilokalorier och/eller det dagliga kolhydratintaget är mindre än 60 g förändras kroppens ämnesomsättning avsevärt. Energi erhålls genom att bryta ner kroppens fettldepåer.

Programmet

1.

FÖRBERED DIG

Startandet av Express Diet-programmet är framgångsrikt om du en vecka innan börjar gradvis minska på matintaget eller alternativt begränsa ditt kolhydratintag. 1-2 matskedar kokosnötolja i 4-5 dagar innan du startar programmet underlättar anpassandet till Express Diet-programmet.

2.

GENOMFÖR

Express Diet-programmet sammanställs av fem (5) kostersättningsportioner dagligen. Dessutom intas energifria drycker och eventuellt lite extra salt. Med denna åtgärd påbörjas en förändring som hjälper dig att återgå till din tidigare vikt och förbättra dina hälsoindikatorer.

3.

AVSLUTNING

För avslutningen kan vi erbjuda tre olika alternativ, som syftar till att hjälpa dig ändra dina matvanor och därmed möjliggöra viktkontroll.

Resultaten

UNDERSÖKNINGAR

VLCD-programmen har undersökts och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har utarbetat en rapport om dem. Enligt EFSA:s rapport är VLCD-programmen i huvudsak trygga för friska överviktiga vuxna och effektiva för viktminskning.

EXPRESS DIET-PROGRAMMET

Ett åtta (8) veckors Express Diet VLCD-program startades med 12 frivilliga. Noggranna mätningar i anslutning till gruppmedlemmarnas kroppssammansättning och blodvärden utfördes.

Leader Foods Oy
Virkatie 8, 01510 Vantaa
Tel. (+358) 09 8364 7310

Kontakta oss
info@exd.fi (konsument)
tuki@exd.fi (återförsäljare)

@expressdietsuomi
#expressdiet