GENOMFÖR

Exempel på dagsprogram och tips

Morgon: ½ liter vatten, 1 portionspåse gröt eller smoothie, 1 tesked fiskolja eller 1 matsked rapsolja

Förmiddag: ½-1 liter vatten, 1 bar

Lunch: 1 portionspåse soppa eller gryta

Middag: 1 liter vatten, 1 portionspåse smoothie eller soppa/gryta

Kvällsmål: 1 portionspåse soppa eller gryta

7 TIPS

1) Konsumera fem portioner om dagen. Blanda de söta och bered de salta pulvren enligt anvisningarna.
2) Du kan ersätta så många portionspåsar du vill med barer.
3) Drick dagligen 2-3 liter vatten, vichy, mineralvatten eller alternativt andra energifria drycker. Vid behov kan du blanda mjölk, soja-, havre- eller mandelmjölk i ditt kaffe eller te.
4) Vi rekommenderar att du använder fiskolja eller rapsolja
5) Kontrollera ditt saltintag. Tillsätt vid behov salt i soppor eller ta en bit saltgurka om du känner dig trött eller svag.
6) Motion med låg puls och lätt träning med vikter kan utövas.
7) När viktminskningsmålet uppnåtts är medelhavs- eller östersjökost med raps- eller olivolja ett utmärkt komplement till Express Diet och de hälsofördelar som uppnåtts under den.

Programmets förlopp och längd

VLCD-programmets längd har egentligen inte fastställts. Den föreslagna maximala längden på VLCD-programmen är 13-16 veckor. Programlängden bestäms främst av vikten och behovet av viktminskning. Efter tre veckor kan det vara skäl att diskutera fortsättningen med sin husläkare.  Hen gör en bedömning av ditt hälsotillstånd.

Om du inte behöver arbeta under veckoslutet, är torsdagen den gynnsammaste startdagen.

Det vore bäst om sådant arbete som kräver extra precision inte behöver utföras under de tre första dagarna av programmet.

Fredagen går till att använda leverns och musklernas sockerlager,  det vill säga glykogener. I allmänhet har tillståndet förbättrats under den fjärde dagen, när ketostillståndet kommit igång. Den femte dagen som kunde vara en arbetsdag, t.ex. måndag, börjar tillståndet i allmänhet redan vara åtminstone relativt bra. De mest utmanande dagarna ska sammanfalla med lediga dagar.

Tillståndet kan variera mycket i samband med starten av ett VLCD-program, en del känner inte nödvändigtvis annat än hunger och magkurr. I varje fall är utomhusaktiviteter den bästa ”vården” under de första dagarna.

Dagarna fem till sju är mest sannolikt normala dagar under VLCD-programmet. Skillnaden jämfört med de första dagarna är relativt stor. Erfarenheten visar att en person av femton upplever en lätt eller något starkare eufori. Tillståndet är utan tvekan underbart. Det känns som att energin räcker till för vad som helst, och känslan av hunger kan nästan helt försvinna.

Man kan även märka förändringar i psyket. Sinnena kan bli skarpare, nästan alla känner att dofterna blivit starkare, särskilt matdofter. Man tror att hormonella förändringar i ketostillståndet ligger bakom dessa fenomen. Utsöndringen av adrenalin och kortisol ökar och utlöser ett tillstånd som hör ihop med ”jakt och samlande”. Adrenalin och kortisol höjer blodsockernivån, även mera fett frisätts.

Från den tredje veckan framåt börjar din kropp vara anpassad till VLCD-programmet.

Motion

Motion med låg puls och lätt träning med vikter kan utövas. Den skarpaste kraftproduktionen behöver inte uppnås, men även detta är individuellt. Träningen kan kännas överraskande smidig, så det är värt att testa gränserna.

Leader Foods Oy
Virkatie 8, 01510 Vantaa
Tel. (+358) 09 8364 7310

Kontakta oss
info@exd.fi (konsument)
tuki@exd.fi (återförsäljare)

@expressdietsuomi
#expressdiet