Toteuta

Esimerkki päivän ohjelmasta ja vinkit

Aamu: ½ l vettä 1 puuro tai smoothie -annospussi 2 Vidan Omega-3 -kapselia, teelusikallinen kala- tai ruokalusikallinen rypsiöljyä
Aamupäivä: ½–1 l vettä 1 patukka
Lounas: 1 keitto tai pataruoka -annospussi
Päivällinen: 1 l vettä 1 smoothie tai keitto/pataruoka -annospussi
Illallinen: 1 keitto tai pataruoka -annospussi

7 VINKKIÄ

1) Nauti 5 annosta päivässä. Sekoita makeat ja valmista suolaiset jauheet ohjeiden mukaan.
2) Patukoilla voit korvata niin monta annospussia kuin haluat.
3) Juo päivittäin 2–3 litraa vettä, vichyä, mineraalivesiä tai vaihtoehtoisesti muita energiattomia juomia päivässä. Kahvin tai teen sekaan voit tarvittaessa lisätä maitoa, soija-, kaura-, tai mantelimaitoa.
4) Suosittelemme käyttämään Vida Omega-3 rasvahappoja, kala- tai rypsiöljyä.
5) Tarkkaile suolan saantia. Tarvittaessa lisää suolaa keittoihin tai ota suolakurkkua tuntiessasi väsymystä tai heikotusta.
6) Voit harrastaa matalasykkeistä liikuntaa ja kevyttä painoharjoittelua.
7) Kun painotavoite on saavutettu. Välimerellinen ruokavalio oliiviöljyineen on erinomainen jatke Express Dietille ja sen aikana saavutetuille terveyshyödyille.

Ohjelman kulku ja pituus

Pituutta ei varsinaisesti ole määritelty. VLCD -ohjelmien pituudeksi on esitetty 13-16 viikkoa. Paino ja pudotuksen tarve määrittelee paremmin ohjelman pituuden. Kolmen viikon jälkeen olisi hyvä käydä jatkosta kesksustelua oman lääkärin kanssa. Hän tekee arvion kunnosta.

Jos viikonloppuna ei ole työpäiviä, torstaipäivä olisi otollisin aloituspäivä VLCD -ohjelman aloittamiseen. 

 

Parasta olisi, jos ohjelman kolmen ensimmäisen päivän aikana ei olisi mitään erityistä tarkkuutta vaativaa työtehtävää.

 

Perjantaipäivä kuluu maksan ja lihasten sokerivarasoilla eli glykogeeneja käyttäen. Mahdollisesti haasteellisimmat päivät osuisivat vapaa päiville. Viides päivä olisi työpäivä, maanantai, siinä vaiheessa olotila alkaa useimmiten olla kohtuullinen tai hyvä. Useimmiten neljäntenä päivänä olotila on kohentunut ketoositilan käynnistyttyä. VLCD -ohjelman aloittamiseen liittyvät tilat voivat olla hyvin erilaisia, osalla ei välttämättä esiinny muuta kuin näläntunnetta ja mahan kurnimista. Kaikissa tapauksissa ulkoilu on parasta “hoitoa” alkupäivinä.  

Päivät ja viisi-seitsemän ovat varmimmin normaaleja VLCD -ohjelman mukaisia päiviä. Ero ensimmäisiin päiviin on kohtalaisen suuri. Kokemusten mukaan yksi henkilö viidestätoista kokee lievää tai lievää voimakkaampaa euforiaa. Tilana se on ehdottomasti hieno. Energiaa tuntuu riittävän mihin tahansa, nälän tunne voi hävitä lähes tyystin.
Psyykessä voi huomata myös muutoksia. Aistit voivat terävöityä, lähes kaikki alkavat huomata tuoksuja voimakkaampina, erityisesti ruoan tuoksuja. Näiden ilmiöiden takana arvellaan olevan ketoositilan hormonaaliset muutokset. Adrenaliinin ja kortisolin eritys lisääntyy ja ne herättävät “metsästykseen ja keräilyyn” liittyvän tilan. Adrenaliini ja kortisoli vaikuttavat verensokeritasoa kohottavasti, samoin rasvojen vapautuminen lisääntyy.

Toinen VLCD -viikko sujuu yleensä jo hyvin tai erittäin hyvin. Näläntunne on siirtynyt taustalle, mieliteot voivat risteillä mielessä, mutta ne eivät yleensä ole haasteellisia.

Ketoositilan syventyessä hengityksessä alkaa tuoksua asetoni (mm. kynsilakan poistoaine). Jos se on häiritsevää, suuhygieniasta kannattaa pitää huolta, erityisesti silloin kun työ on asiakaspalvelutyötä ja etupäässä kasvotusten tehtävää.  

Liikunnan määrää voi alkaa lisätä, samoin liikunnan intensiteettiä voi nostaa. Terävin voimantuotto voi jäädä saavuttamatta, mutta tämänkin on yksilöllistä. Harjoittelu voi sujua yllättävän hyvin, joten rajoja kannattaa koetella. Usein esitetään, että urheilusuorituksista ja kovista treeneistä palautuu nopeammin VLCD -ohjelman aikana kuin normaalisti. Tätä kannattaa tarkkailla ja säätää harjoittelua palautumiskyvyn mukaan. 

Kolmannesta viikosta eteenpäin keho alkaa olla sopeutunut VLCD -ohjelmaan. 

Liikunta

Matalasykkeistä liikuntaa ja kevyttä painoharjoittelua voi harrastaa. Terävin voimantuotto voi jäädä saavuttamatta, mutta tämänkin on yksilöllistä. Harjoittelu voi sujua yllättävän hyvin, joten rajoja kannattaa koetella.

Leader Foods Oy
Virkatie 8, 01510 Vantaa
Puh. 09 8364 7310

Ota Yhteyttä
info@exd.fi (kuluttajat)
tuki@exd.fi (jälleenmyyjät)

@expressdietsuomi
#expressdiet