Vanliga frågor

Express Diet-programmet och motion

VLCD-programmet är den mest effektiva viktminskningsmetoden. VLCD-programmet är en del av de finländska God medicinsk praxis-rekommendationerna om fetmabehandling. VLCD-programmet minskar risken för ett antal hälsofarliga faktorer, till exempel vuxendiabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

I LCD-programmet förbrukas 800-1200 kilokalorier per dygn, men i VLCD-programmet 500-800 kilokalorier.

Det finns inga specifika riktlinjer, men några veckor efter att du börjat skulle det vara bra att låta läkaren kontrollera blodtrycket och konditionen. Ibland måste medicineringen ändras. Maximalt har programtiden varit 10-13 veckor utan avbrott.

3-6 veckor är en bra programlängd. Om syftet är att sänka ditt fastevärde för blodsockret ska programmet fortsätta så länge tills målet uppnås eller din läkare ber dig att sluta.

Programmets längd påverkar hur ofta programmet kan upprepas. Till exempel 1-3 perioder per år.

Kroppen förbrukar en viss mängd energi, om den inte erhålls från näringen börjar kroppen frisätta sitt lagrade fett.

Javisst, men begränsat. Alltför tung motion den eller de första VLCD-veckorna är inte bra.

Lågintensiv, fettlagerförbrukande motion orkar man nog med, särskilt från och med den andra veckan.

 

Du orkar nog, krafterna måste anpassas till musklernas glykogenlagrar. Den råa styrkan kan minska.

Motståndsträning på gymmet hjälper till att upprätthålla muskelmassa under VLCD-programmet

Tänkbar förtäring och dryck under programmet.

Förlusten av muskelvävnad under en VLCD-diet är mindre än väntat. Det finns inget verkligt behov av tilläggsprotein under dieten.

Proteiner, liksom kolhydrater, innehåller 4 kilokalorier energi och båda måste begränsas för att inte överskrida det totala energiintaget på 800 kilokalorier. Kroppen konverterar överskottsprotein till blodsocker, vilket stör VLCD-programmet.

Ja, det får du med valfri kombination av de fem Express Diet-produkterna

Vatten och vid behov salt. Patienter med förstoppning kan behöva inta fibertillskott.

Soppor kan pimpas lite. Energifria kryddor kan användas fritt.

Du kan lägga till mindre mängder av t.ex. salt, grädde, ost, kyckling eller kött i sopporna, men främst för att få variation.

Grönsallad används ibland i små portioner med olja eller oljedressing. Näringsterapeuter rekommenderar, förutom VLCD-produkter, ett halvt kilo grönsaker och baljväxter per dag i viktminskningsprogrammen.

För näringsämnens del, ja, men saltintaget måste säkerställas, till exempel med kött/fisk/grönsaksbuljongtärningar eller intag av havssaltkristaller med vätska.

Du kan, särskilt om du känner dig svag och yr.

Du kan, speciellt kryddor utan tillsatt socker eller kolhydrater i allmänhet.

Du kan, särskilt bär utan tillsatt socker.

Ja, om deras användning inte stör ditt blodsocker eller förleder dig att inta sockerhaltiga drycker.

Frågor om ketogen kost

Nej, så länge programmet återupptas följande dag. Ketostillståndet försvagas först men fördjupas de följande dagarna när programmet fortsätter.

Högt kolhydratintag under ett par dagar minskar produktionen av ketonkroppar. När du återvänder till programmet återställs ketonkroppsnivåerna snabbt. På finlandsbåtarna serveras säkerligen lågkolhydratkost som är lätt att rekommendera.

Återgång till programmet ökar ketonkroppsproduktionen ganska snabbt, sannolikt utan att symtom uppstår i början. Men kom ihåg att vi alla är individer.

På bjudningar är det bra att välja kolhydratsnål mat, sallader, kött, fisk, kyckling, ostar och syrade mjölkprodukter. Dessa är ofta tillgängliga, särskilt när det bjuds på mat. På kaffebjudningar kan du be om mörk choklad med över 70 % kakao.

Med måtta kan du förtära kolhydratsnåla drycker om du så önskar. Rödvin verkar vara den mest populära vid ketondieter. Men kom ihåg att under VLCD-programmet kan alkohol ha en mycket starkare effekt än normalt.

2-4 liter beroende på årstid. Vätska som svettats ut ska ersättas. Drick inte överdrivet mycket vatten eftersom det sköljer bort salter och kan leda till förlust av energi och orsaka yrsel. Då ska du lägga till salt i sopporna eller inta till exempel havssaltkristaller med 1-2 g vätska.

 

Ja och nej, beror på hur din kropp reagerar. Artificiellt sötade drycker ökar begäret efter söta drycker och maträtter.

Med förbehåll. Tuggummi innehåller alltid lite kolhydrater, även om det inte innehåller socker. Det är skäl att  vara noga med förpackningspåskriften.

Luften som sväljs med tuggummit kan samlas i magen och tarmen och orsaka tryck och inre smärtor. Sockeralkoholer såsom xylitol i tuggummi kan börja jäsa i tarmen och därmed öka gasbildning och svullnad i tarmen.

Om sådant inte förekommer, kan tuggummi används, i synnerhet om man inte brukar tugga mycket under VLCD-programmet men käkarna ”kräver” något att tugga.

Blodtrycket sjunker ofta något, vilket leder till ökad yrsel. Ofta korrigeras situationen genom ökning av saltintaget, till exempel en halv tesked havssalt i små doser blandat med vatten.

Salt intas i form av några grova havssaltkorn med vatten.

Det kan finnas andra orsaker till yrsel, så om ökningen av salt inte räcker och yrseln fortsätter i flera dagar, ska du rådfråga din läkare.

Ett bra sätt är att ta till exempel en lugn halvtimmes eller en timmes promenad ute i friska luften.

Överdrivet saltintag höjer blodtrycket.

Trögheten de första dagarna beror ofta på att blodsockret sjunker under ett par dagar. När produktionen av ketonkroppar börjar den tredje eller fjärde dagen känns tillståndet avsevärt bättre. Om ditt tillstånd inte förbättras inom en vecka är det skäl att upphöra med programmet och försöka igen vid en annan tidpunkt. Svår stress kan förhindra utvecklingen av ketostillståndet och leda till svaghet.

 

Värktabletter kan användas men bara en dag eller två. Orsaken är ofta låg blodsockernivå och drastisk minskning av energiintaget. Om huvudvärken fortsätter under en längre tid är det skäl att rådfråga din läkare och berätta om VLCD-programmet.

Ett bra sätt som ofta fungerar är att ta till exempel en lugn halvtimmes eller en timmes promenad ute i friska luften.

Ja, om de är kolhydrat- och sockersnåla.

De kan bero på uttorkning av kroppen och/eller otillräckligt saltintag. Ibland kan det hjälpa att öka mängden magnesium i form av kosttillskott. Under VLCD-programmet minskar kroppens värmealstring ofta, vilket kan märkas av att man fryser om benen och armarna. I kalla fötter förekommer kramper oftare.

Magnesiumpreparat kan testas till exempel i en vecka. Om det hjälper kan du fortsätta använda det under programmet.

Kanske för en del, men oftast förbättras den igen efter den första eller den andra dagen.

Det har förmodats att fenomenet skulle härröra från grottmänniskornas tid. När kosten tagit slut måste sinnena, såsom luktsinnet, intensifieras för att jakten och samlandet skulle lyckas.

Andedräkten kan börja lukta under den första veckan. Detta är mycket individuellt och inte särskilt vanligt. God munhygien håller lukten borta. Om detta inte räcker ska du rådfråga din apotekspersonal om olika munvatten. I kundservicearbete kan du överväga att använda vissa kolhydratersnåla pastiller eller tuggummi.

 

Det är inte ovanligt att man inte behöver förrätta sina behov varje dag eller ens varannan dag. Första hjälpen är att öka vätskeintaget. Om situationen blir ett problem, ska du skaffa dig kolhydratsnåla fiberpreparat från hälsobutiken eller apoteket och inta dem med mycket vatten.

Drick mera vatten, motionera mera och, vid behov, skaffa dig fiberpreparat.

Leader Foods Oy
Virkatie 8, 01510 Vantaa
Tel. (+358) 09 8364 7310

Kontakta oss
info@exd.fi (konsument)
tuki@exd.fi (återförsäljare)

@expressdietsuomi
#expressdiet